Škola jahanja

Škola jahanja

Blok od deset trening sati pruža strukturu i kontinuitet koji jahaču neminovno donose pozitivan rezultat. Pristup svakom jahaču je individualan, a način, tempo rada i aktivnosti se prilagođavaju trenutnom nivou. Jaše se u grupi biranoj po uzrastu i jahačkom umijeću polaznika, a napredak usvojenog znanja se prati kroz jahačke rekorde svakog polaznika.

Časovi škole jahanja se održavaju jednom ili više puta sedmično, a termini se dogovaraju između instruktora i jahača. Cilj programa škole jahanja je da kroz kontinuirani rad jahač usvoji određene jahačke vještine, upozna se sa osnovama njege, ishrane i psihologije konja i postigne maksimalnu samostalnost u odnosu sa konjem.

Tri nivoa škole jahanja su predviđena za jahače starije od 7 godina:

  1. početnički nivo u kojem se jahač upoznaje sa osnovnim jahačkim pojmovima, savladava osnove odnosa i brige prema konju, uči osnove jahanja – ravnoteže, upravljanja, koordinacije, savladava znanje o upotrebi konjičke opreme i sl.
  2. napredni nivo je u kojem jahač koji je savladao osnove prvog nivoa prelazi u savladavanje jahačkog umijeća u bržim kretnjama konja, pristupa se zahtjevnijim manevrima. U drugom nivou instruktor insistira na samostalnosti jahača u kompletnom odnosu prema konju i opremi
  3. iskusni nivo je u kojem je jahač potpuno samostalan u odnosu prema konjima, opremi i jahanju. Jahači trećeg nivoa uče o osnovama ishrane konja, sportskim jahačkim disciplinama, pasminama, psihologiji i upoznaju se sa preponama i terenskim jahanjem

Vjerujemo da su kontinuitet i kvalitet dva osnovna faktora za uspjeh i napredak i upravo to je ono što želimo pružiti jahačima kroz programe škole jahanja.

Kada osjetite da ste savladali teorijski, praktični i jahački dio po planu i programu kojeg dobijete pri upisu u Školu jahanja, prijavite se na testiranje i kući odnesite zasluženu diplomu kao svjedočanstvo vaše vještine. Prvi jahački nivo škole jahanja je garant da ste siguran i samostalan jahač koji je sposoban samostalno se brinuti za sebe, svog konja i ostale učesnike u jahanju. Prvi nivo je također i jedan od uslova za učlanjenje u Konjički klub Pegasos, kao naš punopravan član i preduslov za dobivanje jahačke licence na nivou Bosne i Hercegovine.

Formular prihvaćanja i razumijevanja odgovornosti koji morate potpisati prije prvog časa jahanje možete preuzeti ovdje – DOWNLOAD FORM